Vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk bij de VFB Sectie Nederland

Er zijn altijd 2 weken die bij het actieve Nederlandse VFB-lid al voor jaren volgepland staan. Dit zijn de weken 34 en 35 waarin een groep van leden van de Nederlandse Sectie naar Zwitserland afreist en daar de Dampfbahn Furka-Bergstrecke helpt met het instandhouden van de baan. Dit betekent vroeg opstaan en hard werken, maar tegelijkertijd is het een prachtige ervaring die niet veel mensen zullen meemaken. Inmiddels is ook een derde week ingepland: week 21; u vindt de precieze data van de werkweken op de pagina Belangrijke Data.

Dit verschijnsel van een weekje werken aan de Bergstrecke, wordt door de VFB-leden ‘Fronarbeit’ genoemd en diegenen die eraan werken zijn de ‘Froni’s’. De Fronarbeit bestaat uit zeer veel verschillende klussen die zowel het onderhouden van de spoorbaan betreffen alsook het verlenen van service aan de reizigers inhouden (bijvoorbeeld het bemannen van de kiosk of de barwagen in de stations van Realp, Gletsch of Oberwald).

De Nederlandse Sectie is bij de Zwitsers ‘berucht’ vanwege het vele werk dat zij in slechts één week kunnen opknappen. De DFB heeft dan ook elk jaar weer moeite met het vinden van genoeg werk voor onze hardwerkende Froni’s. Zoals gezegd bestaat de Fronarbeit uit een zeer uiteenlopend aantal klussen waaronder het storten van beton, het vrijmaken van de spoorbaan door takken en bomen te snoeien, het sneeuwvrij maken van de baan na de winter, het bouwen van een nieuw onderkomen voor de medewerkers van de DFB en het vervangen of plaatsen van stukken spoorstaaf en wissels. Dit is nog maar een kleine greep uit het enorme aantal projecten dat elk jaar weer door de Nederlandse Fronarbeiter wordt verricht.

Weinig mensen beseffen hoeveel moeite het kost om een spoorbaan in het hooggebergte zo te onderhouden dat er elk jaar in het hoogseizoen een toeristentrein overheen kan rijden. Voor al deze werkzaamheden is normaal gesproken veel geld nodig; bij de DFB doen de Fronarbeiter het werk echter vrijwillig. Dit spaart geld dat in andere projecten dringend gebruikt wordt. In 2007 is berekend dat de Nederlandse Fronarbeiter omgerekend voor ongeveer 76.000 Zwitserse Franken Fronarbeit leveren: een prestatie om trots op te zijn!

Wilt u ook wel eens weekje met ons mee naar Zwitserland? Geef u dan op als lid van onze sectie. Meer informatie over het lidmaatschap vindt u op de pagina Word lid! op deze site. Wij hopen u snel als nieuw lid te mogen verwelkomen.

Verdere informatie:

  • Het is een vereiste om lid te zijn van onze sectie om in de door ons georganiseerde weken te gaan Fronarbeiten; dit i.v.m. een collectieve Nederlandse werkverzekering die wij hebben afgesloten voor al onze Fronarbeitende leden. Meer informatie over het lidmaatschap vindt u op de pagina Word lid!
  • Voor data van Fronarbeitweken zie de pagina Belangrijke Data.
  • Verslagen van Fronarbeitweken in de afgelopen jaren zijn te vinden in de Tandstaven via de pagina De Tandstaaf.
  • Coördinatie Fronarbeit:

Sneeuwweek3504_7

Sneeuwruimen in week 20/21                                                       Voor het echte werk komt groot materiaal